22 november 2021. Pokken, toeristen en Bokito

2021-11-22, Gezocht

Gisteren schreef ik hoe afgelopen vrijdag de Volkskrant me al vroeg een slecht humeur bezorgde. Ik vertelde ook dat het npo-journaal van zes uur daar nog een schepje bovenop deed. Over dat schepje wil ik het nu hebben. Ik verklap vast dat ik even zo boos werd dat ik de tv met een pantoffel bekogelde. Het kind in mij is kennelijk nog springlevend.
Wees gerust. Na het nieuws heb ik de televisie over zijn scherm geaaid en kalmerend toegesproken. Hij kan er tenslotte niets aan doen wat en wie er op zijn buis komen.

Pokken

2021-11-23, bergen Oostenrijk

Het journaal opende met het nieuws dat de Oostenrijkse regering van plan is om als land in Europa een vaccinatieplicht in te voeren. In Oostenrijk is slechts 65% van de bevolking gevaccineerd, veel minder dan in Nederland. Iedereen moet echter vóór 1 februari twee spuiten in zijn lijf hebben. Anders volgt er een boete. En wie weet wat nog meer op een later tijdstip. Wat een verschrikking voor al die mensen daar, was mijn eerste gedachte. Terug naar het aloude ‘Befehl ist Befehl’.
De nieuwslezer relativeerde dit draconische besluit met de mededeling dat er eerder in Oostenrijk (en elders) een verplichting bestond voor inenting tegen pokken en dat die heeft geleid tot uitroeiing van het pokkenvirus. Dat is helemaal waar. Toch had ik de verslaggever wel aan zijn dasje uit de buis willen sleuren omdat deze vergelijking compleet misplaatst is. Ik heb het er maar bij gelaten, want die man is ook maar de brenger van nieuws dat anderen voor hem hebben uitgedacht.
Allereerst veroorzaakte het uiterst besmettelijke pokkenvirus een veel ernstiger ziekte dan het coronavirus met een sterftekans van 30%, tegen 0,15-0,19% voor covid-19. Dus circa 200 keer zo hoog! Nog belangrijker is dat uitroeiing van de pokken een reële optie was: het pokkenvirus muteert nauwelijks en een eenmalige vaccinatie met een koepokkenvaccin biedt daardoor levenslange bescherming. Zo gezegd, zo gedaan. Het laatste bekende geval van pokken dateert van 1978.
Daarentegen kan het coronavaccin snel muteren, waardoor allerlei varianten ontstaan die de kunstmatige immuniteit na vaccinatie in meerdere of mindere mate kunnen omzeilen. Daar zijn we nu getuige van. De vaccins zijn bovendien slechts enkele maanden werkzaam. Het vaccineren van de hele wereldbevolking zal nog vele jaren in beslag nemen. Geen enkele epidemioloog heeft dan ook de illusie dat het coronavirus wereldwijd kan worden uitgeroeid. Daarom is de maatregel in Oostenrijk buiten alle proporties en het commentaar van de nieuwslezer grove misleiding.
Intussen wordt door dit nieuws het angstvuurtje hier ook weer opgestookt. Het is een goed precedent voor Rutte en zijn ratten om de vaccinatieplicht ook in ons land in te voeren. Wedden dat binnenkort de suggestie in de krant staat, zodat we vast aan het idee kunnen wennen?
Nog even terug naar de pokken. In sommige laboratoria worden nog culturen van het pokkenvirus bewaard voor onderzoek. Wikipedia meldt hierover: ‘Recent zijn de pokken weer in de belangstelling gekomen als mogelijk agens voor een aanval met biologische wapens door terroristen. De vraag of de laatste culturen moeten worden vernietigd of niet, is inmiddels minder relevant omdat het waarschijnlijk binnen afzienbare tijd mogelijk zal zijn het virus te maken, ook als het nergens meer wordt bewaard’.
Stond er niet in Wuhan een laboratorium….? Ga vooral rustig slapen!

Toeristen

2021-11-23, welkom in Spanje

Het tweede nieuwsitem was zo mogelijk nog absurder. In West-Spanje was een groep van veertien Nederlandse jongeren op vakantie. Zes van hen hadden een positieve coronatest en moesten daarom in de vakantie accommodatie twee weken in quarantaine zonder contact met de buitenwereld. Kort na deze mededeling waren ze spoorloos verdwenen.
De zaak veroorzaakte in Spanje grote consternatie. De ontsnapte toeristen vormden een acuut gevaar voor de volksgezondheid. ‘De schrik zit er in West-Spanje goed in’, aldus de verslaggever. Ze moeten kort na de opgelegde verplichting met een auto Spanje zijn ontvlucht. Er is een internationaal opsporingsbevel voor de zes jongens uitgevaardigd.
Ik heb het even nagekeken. Ondanks de strenge regels zijn er in Spanje 4787 nieuwe ‘gevallen’ van corona per dag en dat aantal stijgt snel. Zes positieve testen meer lijkt me niet zoveel uitmaken voor de volksgezondheid. Het is niet eens duidelijk of de zes symptomen vertonen en besmettelijk waren. Als ze Spanje hals over kop hebben verlaten, is het ‘probleem’ optimaal opgelost. Dat is immers nog veiliger voor de Spanjaarden dan een verblijf in quarantaine aldaar. Het uitvaardigen van een internationaal opsporingsbevel, waardoor de niet geprikte jongens op één lijn staan met maffiosi, verkrachters en moordenaars, is dus compleet gestoord. Ze riskeren nu elk een boete tussen 3000 en 60.000 euro voor het ‘overtreden van de quarantaine regels’.
De verborgen boodschappen achter dit uitgebreide nieuwsitem zijn glashelder: het coronavirus is uiterst gevaarlijk, streng optreden tegen ongevaccineerden is noodzakelijk en kijk eens hoe mild het Nederlandse beleid is in vergelijking met andere landen.

Bokito

2021-11-22, Besmet

Het laatste onderwerp in het nieuws, vóór het weerbericht, is gewoonlijk wat luchtig en heeft vaak met cultuur te maken. Nu was het een reportage uit diergaarde Blijdorp. Alle gorilla’s zijn zwaar verkouden, zelfs de vermaarde mannetjesputter Bokito.  Hetzelfde geldt voor bijna alle Blijdorpse leeuwen. Het blijkt dat ze corona hebben en ze zitten daarom nu in quarantaine. De verslaggever bracht dit alsof het een vermakelijk nieuwtje betrof.
In feite is dit het meest onrustbarende bericht uit het nieuwsbulletin. Laat even tot je doordringen wat dit betekent: dieren kunnen, tenminste na contact met mensen, ook covid-19 krijgen. Je huisdieren, maar daardoor ook zwerfkatten en wilde zoogdieren als vossen. Waarom niet? Het begon allemaal met vleermuizen. Zo is de cirkel rond.
Dit betekent eens te meer dat pogingen om het coronavirus uit te bannen tot mislukken zijn gedoemd. Dieren houden zich nu eenmaal niet erg aan regels als mondkapjes, anderhalve meter en een lock-down. Mensen zijn er al niet goed in. De verslaggever eindigde met de optimistische mededeling dat er in de VS al een coronavaccin voor dieren is dat in Europa nog niet is goedgekeurd.
Op dat moment schoot ik dus letterlijk uit mijn slof. Ik hoorde de managers en aandeelhouders van Bigfarma al schuddebuiken van het lachen. Weer een paar miljard verdiend bij het wereldkampioenschap coronadweilen met de kraan open…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: