4 augustus 2021. De Volkskrant, weg ermee!

 

2021-08-05, volkskrant met slakken

Ik had lekker geslapen en het beloofde een mooie zomerdag te worden. In de vroege ochtend scheen de zon uitbundig en de temperatuur was al aangenaam. Ik was dan ook in een prima humeur. Tot ik de Volkskrant uit de brievenbus haalde met op de voorpagina de kop:

2021-08-05, kop Volkskrant

Eerst dacht ik het verkeerd las; dat er in mijn krant eindelijk aandacht kwam voor de snel groeiende groep mensen met vaccinatiespijt; mensen die vóór hun vaccinatie gezond waren, maar die nu ernstige en blijvende gezondheidsklachten ondervinden door bijwerkingen: dood, blind, halfzijdig verlamd, trombose in allerlei vormen, permanent ondraaglijke hoofdpijn, spastische bewegingen, enzovoorts. Ter illustratie van de laatste bijwerking verwijs ik naar twee filmpjes, waarin de leus van Hugo de Jonge ‘dansen met Janssen’ een wel heel wrange betekenis krijgt. 
154 https://t.me/klokkenluiders/16530. https://www.facebook.com/marialouise.genet/videos/539238927510

Maar het stond er echt. Een hoofdartikel van twee pagina’s over mensen die achteraf spijt hadden dat ze het vaccin niet hadden genomen omdat ze corona hadden opgelopen. Het artikel bleek een belerende tranentrekker over één man van 43 jaar die niet gevaccineerd was, corona kreeg, in ernstige toestand in het ziekenhuis terecht kwam en het maar net overleefde. Verder een paar anekdotische gevallen uit binnen- en buitenland. Natuurlijk door de schrijvers voorzien van de bekende riedels over lieden die geloven dat er bij vaccinatie microchips worden geïmplementeerd. Om maar te laten zien dat je gestoord bent als je je niet laat vaccineren. Alsof er geen mensen bestaan die op grond van een rationele afweging afzien van vaccinatie. Die zijn er genoeg, ook onder artsen en andere werkers in de zorg. Zie bijvoorbeeld de uitstekende, informatieve website van het Artsen Covid Collectief.
Er worden in het artikel geen cijfers gemeld over het aantal ‘spijtoptanten’, hoewel de Volkskrant altijd graag met cijfers zwaait. Beweerd wordt dat hun aantal sterk toeneemt, maar het aantal ziekenhuisopnamen is de laatste maanden heel klein, ook onder mensen jonger dan 50 jaar. Van één naar twee is ook een toename natuurlijk, een verdubbeling zelfs. Kortom: een slecht onderbouwd, manipulatief artikel dat één duidelijke boodschap uitdraagt: laat je vaccineren voor het te laat is! Bangmakerij, een kwaliteitskrant onwaardig.

Ja, je kunt pech hebben en als jonge, gezonde vent door corona in het ziekenhuis belanden. Dat is al lang en breed bekend en voor een slachtoffer uiteraard erg naar. Ernstige ziekteverschijnselen zullen blijven voorkomen in alle leeftijdsgroepen. Ook bij gevaccineerden trouwens. Een relevante vraag voor een krantenlezer is: hoe groot is de kans daarop? Voor een veertiger is de kans om door een coronabesmetting op de intensive care te belanden kleiner dan 0,1% en de kans op overlijden kleiner dan 0,01%. Deze cijfers worden niet in de Volkskrant vermeld. Een erg kleine kans dus, maar niet nihil. Zo is het leven. Heel het leven zit vol kleinere en grotere risico’s. 
Voor een keuze voor of tegen vaccinatie is voorts de vraag essentieel: hoe verhoudt zich de kans op ernstige ziekteverschijnselen door corona zich tot de kans op ernstige bijwerkingen na vaccinatie? Die vraag komt in het Volkskrantverhaal niet aan de orde. Sterker nog, het woord ‘bijwerkingen’ komt er niet in voor. De verslaggevers doen alsof na vaccinatie iedereen flierefluitend zijn leven vervolgt. De werkelijkheid is anders. Ter illustratie nogmaals een samenvatting van de cijfers van het Lareb per 1 augustus: op  20,4 miljoen vaccins zijn 591.589 vermoede bijwerkingen gemeld bij 112.677 personen, waaronder 491 doden en 2721 ernstige bijwerkingen, d.w.z. resulterend in ziekenhuisopnamen of blijvende invaliditeit. Besef dat slechts een klein deel van de bijwerkingen als zodanig wordt herkend en/of wordt doorgegeven aan Lareb. Het werkelijke aantal bijwerkingen ligt dus veel hoger. Het zijn ook alleen de bijwerkingen op korte termijn. Niemand weet wat ons nog te wachten staat. Het aantal geregistreerde bijwerkingen van coronavaccins is nu al vele malen hoger dan voor alle eerder ontwikkelde vaccins. Die werden tot nu toe bij een veel lager aantal bijwerkingen al uit de handel genomen. Vreemd. Allemaal relevante informatie voor een Volkskrantlezer, maar niet vermeld.
Bij veertigers meldden volgens het Lareb 20.554 personen na vaccinatie één of meer bijwerkingen. Het aantal ernstige bijwerkingen per leeftijdsgroep wordt door Lareb helaas niet vermeld. Op 2.879.535 gevaccineerden uit die leeftijdsgroep is de kans op bijwerkingen dus minimaal 0,7%, hoger dan de kans op ernstige ziekte bij een coronabesmetting. Iets dat de Volkskrant hoort te melden.
Het is niet voor het eerst dat de Volkskrant de bijwerkingen van coronavaccins negeert of bagatelliseert. Sterker: dat is de regel. Dit komt het duidelijkst tot uiting in de grafieken en tabellen die deze krant vrijwel dagelijks gedurende de coronacrisis publiceert. Er zijn inmiddels vele honderden grafieken gepubliceerd met het verloop van het aantal coronabesmettingen, ziekenhuisopnamen en doden in Nederland en in alle andere uithoeken van de wereld. Ook zijn er tientallen grafieken afgedrukt die de toename van het aantal gevaccineerde Nederlanders tonen. Er is nooit (of bijna nooit; ik kan er eentje gemist hebben) een grafiek afgedrukt met de toename van het aantal geregistreerde bijwerkingen. Ook niet van het aantal ziekenhuisopnamen of het aantal doden na vaccinatie. Nooit een overzicht van de verdeling van bijwerkingen over de diverse vaccins of over leeftijdsgroepen. Nooit een tabel met de aantallen van elke bijwerking afzonderlijk. Niets van dit alles, terwijl de cijfers van het Lareb voor het oprapen liggen. Er zou sprake zijn van evenwichtige berichtgeving als de Volkskrant naast een grafiek van het aantal vaccinaties elke keer ook een grafiek zou laten zien van het aantal bijwerkingen. Dat gebeurt nooit. Nooit!
Dat is geen toeval. Dat is opzet. Opzettelijke manipulatie van informatie. Lezersbedrog. Uit alles blijkt dat de Volkskrant voor coronanieuws geen objectieve berichtgeving nastreeft, maar twee andere doelen: het in stand houden van de angstpsychose over het coronavirus onder de bevolking en het propaganderen van vaccinaties. Door lezers cruciale informatie te onthouden, ontneemt de krant hen de mogelijkheid om een weloverwogen afweging te maken over een zeer belangrijke zaak: ingrepen in hun eigen lichaam. Dat is niet alleen misleidend maar misdadig.
Rest de vraag waarom de Volkskrant, tegen beter weten in, deze coronakoers is gaan varen. Het staat vast dat eenzijdige berichtgeving over corona door de hoofdredacteur Pieter Klok is verordonneerd. Dat heeft hij in het openbaar gezegd. Het staat ook vast dat de medewerkers van dit dagblad daar slaafs gevolg aan geven. Verder wroeten in deze beerput is speculatie. Wordt het redactioneel beleid in werkelijkheid bepaald door bepaalde belangengroepen? Heeft de krant zich verkocht aan bigfarma? Krijgt ze subsidie van de overheid om het coronabeleid aan het publiek te verkopen? Hoe het ook zij: de zaak stinkt. Het wordt hoog tijd dat een onafhankelijke onderzoekjournalist daar eens induikt.

Ik zit nu nog met een praktisch probleem: hoe kom je van zo’n pulpkrant af? Mijn abonnement opzeggen natuurlijk!  Maar ik heb nog stapels oude kranten liggen. Bij het oud papier kunnen ze niet. Het risico bestaat dat iemand erin gaat lezen. Dan ben ik  medeplichtig aan misleiding. Van mijn schoorsteenveger heb ik geleerd dat drukinkt de pest is voor mijn schoorsteen, dus verbranden in de houtkachel is ook geen optie. Mijn tante in het klooster gebruikte vroeger oude kranten als wc papier, maar ik vind de Volkskrant te smerig om hem voor dat doel te gebruiken.
Gelukkig blijken de naaktslakken in mijn tuin een natte Volkskrant krant met genoegen te consumeren. Ze hebben weliswaar ogen op steeltjes maar kunnen niet lezen. Wat een mazzelaars!

4 reacties

 1. Hoi Eef, Ik hoorde dit voorpagina “nieuws” gisteren en zei meteen: dit wordt een column. En daar is ie dan; precies zoals ik er zelf ook dacht. Breed uitgemeten incidentele situatie die misbruikt wordt voor de propaganda machine. In de VOLKSKRANT nota bene. Die ga ik nu dus echt nooit meer lezen……

  Heleen Smallegange Panoramaweg 27 P 586 6721MK Bennekom 0318 786869 06 44446510

  >

  Like

 2. Beste Eef,
  Wij hebben met veel belangstelling, je column gelezen. Wij lezen gelukkig geen krant of tijdschrift meer, wetende dat hier geen eerlijke en duidelijk berichtgeving in wordt vermeld. Maar jou ervaring met de Volkskrant is interessant om te lezen. Wij vinden het geweldig dat je er ook een sausje met wat humor over heen gegoten hebt. Prachtig. Met z’n verhaal kun je direct beginnen als journalist bij de Volkskrant. Of toch maar niet. Gewoon heerlijk in je
  schepping rond lopen, en zien hoe de slakken die waardeloze krant verorberen.
  Bedankt voor je heldere column.
  Groet,
  Peter

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: