4 augustus 2021. Code rood

2021-08-01, bordje op bank, met volle angst... - kopie

Nederland staat er op de Europese coronakaart gekleurd op: rood. Wat zeg ik; voor acht provincies geldt code donkerrood! Dat is de hoogste alarmfase voor coronabesmettingen.
Het aantal besmettingen was na een paar weken van lage niveaus eind juni geëxplodeerd. Na een korte piek is het nu trouwens weer gekelderd. Toch was de situatie buitengewoon ernstig, waardoor omringende landen de import van Nederlanders aan banden heeft gelegd. Levensgevaarlijk volkje, die kaaskoppen!
Ik weet niet wat jij verwacht van de allerhoogste alarmfase bij een epidemie. Voor mijn ogen doemen dan toch apocalyptische beelden op van ambulances die met gillende sirenes door de straten gieren, overvolle ziekenhuizen waar patiënten provisorisch op de gang worden gestald, naar adem snakkende en stervende mensen op de trottoirs, de hele bevolking in paniek. Koning Willem-Alexander betuigt in een televisietoespraak met tranen in zijn ogen zijn medeleven met het onnoemelijke aantal slachtoffers en kondigt drie dagen van nationale rouw af. Maar ook deze ramp zullen we met zijn allen te boven komen. Op dagelijkse persconferenties spreken Rutte, De Jonge en Grapperhaus ons vermanend toe vanachter van ernst vertrokken maskers. Wij hebben het uiteraard allemaal aan ons zelf te wijten omdat we hun gedragsregels aan onze laars lappen. We gaan te vroeg na vaccinatie naar de disco, sjoemelen met testbewijzen en sommigen bestaan het zelfs om ongevaccineerd iemand tot op een meter te benaderen. Stom rot volk. De knoet erover! Vanwege de ernstige toestand in het Rijk der Nederlanden is de geldboete voor iemand knuffelen die niet tot het gezin behoort inmiddels vervangen door een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Even heeft de regering overwogen om bij decreet een zoen- en seksverbod in te stellen omdat dergelijke activiteiten de virusoverdracht uitermate sterk bevorderen. Maar men heeft het vooralsnog gelaten bij een dringend advies omdat nog niet in alle slaapkamers camera’s zijn geplaatst die rechtstreeks verbonden zijn met de meldkamer van de politie.
Zo hoort code donkerrood er in Nederland ongeveer uit te zien.

Ik merk niets van dit alles. Nou ja, het straatbeeld in Beilen wordt nu weer verlevendigd door een enkele zonderling met een mond-neusmasker, bij wie de angst kennelijk diep naar binnen is geslagen. En we hadden natuurlijk het debat in de Tweede Kamer, waarbij onze premier door het stof moest omdat hij véél te vroeg had toegestaan dat jongeren samen weer plezier gingen beleven. Driewerf foei!!! De festivals gingen dan ook per direct weer op slot.

Voor wie de moeite neemt om de feiten erbij te pakken, is direct duidelijk dat code rood volledig misplaatst is en het Kamerdebat een lachwekkend toneelstukje. De cijfers van het RIVM tonen slechts een geringe toename van coronapatiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen of overlijden. Een rimpeltje in het al lange tijd lage niveau, meer niet. Toch code rood. In wat voor schizofreen land leven wij?

2021-08-02, verloop testen, zieken, doden

We kunnen van deze zoveelste aflevering van de coronasoap wel een paar dingen leren.
De veiligheidsmuur tegen virusoverdracht die de overheid had geconstrueerd door toegang tot festiviteiten te beperken tot mensen met een volledige vaccinatie of een negatieve coronatest heeft niet gewerkt. Integendeel. Dat beleid is failliet. Onherstelbaar failliet omdat gebleken is dat gevaccineerden anderen kunnen besmetten. Zoals was voorzien.
Een andere les: het aantal positieve coronatesten (’besmettingen’) zegt niets over symptomen van de personen in kwestie en er bestaat geen relatie met ziekenhuisopnamen en sterfgevallen. Daarom is het baseren van overheidsbeleid op testuitslagen complete onzin. Ook die conclusie is niet nieuw, maar wordt weer eens bevestigd.
De belangrijkste les is een vraag: als een explosieve toename van het aantal positieve testen niet leidt tot een hoge belasting van de gezondheidszorg, wat is dan de reden dat de politiek toch in rep en roer is en dat de overheid versoepelingen ijlings heeft teruggedraaid?
Ik kan maar één reden bedenken: men wil uit alle macht, en tegen beter weten in, het geloof in stand houden dat het coronavirus een acuut gevaar is voor iedereen. Alleen op die manier wordt de pandemie van de angst in stand gehouden. Alleen op die manier worden er zoveel mogelijk mensen in de vaccinatieval gelokt.
Die conclusie werpt nieuwe vragen op naar de motieven van de overheid voor het promoten van de  angst- en vaccinatiecultuur. Een mooi onderwerp voor zelfreflectie en feitenonderzoek.

Vooralsnog geldt voor de regering en het grootste deel van de bevolking het motto dat op een bankje in het Drents-Friese Wold is geschroefd:  ’Met volle angst vooruit’.
Het is een goed moment om uit de angstspiraal te ontsnappen.

1 reactie

  1. Beste Eef,
    Dit is weer een prima column. De angst zit nog steeds diep, waardoor een groot deel van de mensen de situatie met de vrijheid beperkende maatregelen normaal zijn gaan vinden. Een illusie dat we zo onze vrijheden misschien weer terug krijgen. Deze tirannie zal ons nog lang blijven achter volgen. We moeten er een streep onderzetten, en weer gewoon gaan doen. Genieten van de mediterrane zon, ontspannen op vakantie en lekker uit je dak kunnen gaan op een festival.
    Groet,
    Peter

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: