26 maart 2021. Magufuli, coronarampdictator van Tanzania?

2021-03-26, Magufuli met mondmasker

In de Volkskrant staat vandaag een bijdrage van Olaf Tempelman naar aanleiding van de plotselinge dood van de Tanzaniaanse president Magufuli, met de suggestieve kop: Neemt Tanzania nu president Magufuli is begraven ook afscheid van z’n covidwaanzin?  In dit artikel komt Magufuli er niet best af, niet alleen door zijn neiging om twijfelachtige prestigeobjecten te laten bouwen, maar vooral vanwege zijn omstreden coronabeleid. Beleid  dat dus als ‘covidwaanzin’ wordt aangeduid. Wellicht een hint van Tempelman naar de Nederlandse protestbeweging ‘Viruswaanzin’, later omgedoopt in ‘Viruswaarheid’. Ook daar heeft de Volkskrant geen goed woord voor over.
Eerlijk gezegd heb ik nog nooit van Magufuli gehoord en ook niet van een afwijkende aanpak van het coronavirus in Tanzania, namelijk: praktisch geen aanpak. Dat wekt mijn nieuwsgierigheid omdat er erg weinig landen ter wereld zijn die vanwege de covid pandemie geen maatregelen getroffen hebben. Die landen vormen een soort blanco proef waaraan de effecten en het nut van maatregelen in andere landen, zoals een lockdown, kunnen worden afgemeten. Binnen Europa neemt Zweden een vergelijkbare uitzonderingspositie in, maar in mindere mate omdat daar wel enige beperkingen gelden.
Eerst heb ik er de landencijfers over corona van de WHO erbij gepakt. Nederland staat in de middelmoot van het covidklassement met 1,239,791 gevallen en 942 doden per miljoen inwoners. Tanzania blijkt in de ranglijst de allerlaatste plaats in te nemen: 509 gevallen en 21 doden, dat wil zeggen 0,36 doden per miljoen inwoners. Huh??? Is de sterfte daar echt 3000 keer lager dan in ons land? DRIE DUIZEND KEER LAGER !! Niet te geloven.
Dat doen we dan ook niet. Vanuit onze superieure westerse kijk op de wereld moet er in Tanzania wel sprake zijn van een slechte registratie of gigantisch bedrog, zou je zeggen. Maar toch. Zelfs al zou het dodental daar in werkelijkheid een factor honderd hoger liggen, dan nog is het relatief laag in vergelijking met Europese landen. Het blijkt dat veel landen uit tropisch Afrika in de onderste regionen van de lijst van de WHO staan met zeer lage besmettings- en sterftecijfers, bijvoorbeeld ook Burundi, Madagascar, Niger en Uganda. Dat is bij nader inzien niet zo verwonderlijk, want de bevolking in deze landen is overwegend jong, de levensverwachting is er laag en de natuurlijke weerstand van de inheemse bevolking is er stellig groter dan in West-Europa door frequent contact met allerlei gemene infectieziekten. Bovendien beweren sommige deskundigen dat aldaar veelvuldig gebruikte geneesmiddelen tegen malaria, zoals chloroquine en hydroxychloroquine, tegelijk helpen tegen ernstige symptomen van covid-19.
Er zijn overigens bewijzen dat Magufuli wel degelijk weet had van de nieuwe ziekte, bijvoorbeeld bovenstaande foto waarop hij een mondmasker draagt. Als je niet in een besmettelijke longaandoening gelooft, ga je dat echt niet doen. Wellicht heeft de president bewust afgezien van het afkondigen van coronamaatregelen, en daarmee van het zaaien van paniek onder de bevolking. Drastische maatregelen zouden negatief uitpakken in een land waar de meeste inwoners straatarm zijn en toch al moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Het middel is daar hoogst waarschijnlijk veel erger dan de kwaal. Het is trouwens de vraag of dat voor het welvarende Nederland anders is.
Concrete informatie over de gezondheidssituatie in Tanzania geeft Tempelman niet. Hij noemt zelfs niet de cijfers van de WHO. Een paar meningen van toevallige passanten, dat is alles. Nuances zijn aan hem niet besteed, overeenkomstig het redactionele beleid van de Volkskrant dat iedere vorm van kritiek op het gangbare coronabeleid verdacht maakt, de grond in boort of negeert. Ook als die kritiek van wetenschappers en artsen afkomstig is.
Ik moet nog zien of het ‘intelligente coronabeleid’ van Rutte en co uiteindelijk beter uitpakt dan het ‘waanzinnige beleid’ van Magufuli. De tijd zal het leren.

P.S. Zie ook de column van 7 april 2021 met een waardevolle aanvulling op bovenstaand verhaal door iemand die meer deskundig is dan ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: