19 maart 2021. De fictieve ramp van Maarten Keulemans

2021-03-19, Ommerschans, kerkhof daklozen-1 - kopie

Aan brieven@Volkskrant.nl

Maarten Keulemans jaagt ons weer eens de stuipen op het lijf met een onheilspellende coronaboodschap (VK 16 maart). Zonder lockdown zou covid-19 in Nederland aan 134.000 mensen het leven hebben gekost.  We zijn kennelijk aan een catastrofe ontsnapt. Alleen, klopt dit wel?
Tot nu toe zijn er in ons land volgens de WHO 1.162.661 besmettingen geregistreerd (6,7% van de bevolking) en 16.087 doden (1,4% van het aantal besmettingen). In Zweden, een land met een vergelijkbare levensstandaard, leeftijdsverdeling en medische zorg, zijn 712.527 besmettingen genoteerd (7,3% van de bevolking) en 13.146 doden (1,8 % van het aantal besmettingen). Iets meer slachtoffers in Zweden dus, maar niet schokkend.
Er bestaat wél een schokkend verschil tussen Zweden en Nederland: de getroffen maatregelen in verband met covid-19. De Zweedse overheid wijst op de verantwoordelijkheid van mensen en geeft het advies om afstand te bewaren, in het bijzonder tot mensen uit kwetsbare groepen. Een avondklok, mondkapjesplicht (alleen tijdelijk in het openbaar vervoer) en sluiting van allerlei faciliteiten zijn er nooit ingevoerd. Een lockdown vindt de Zweedse regering te belastend voor de bevolking. Er gelden enkele beperkende maatregelen: geen groepen groter dan 8 personen bij openbare bijeenkomsten, in de horeca maximaal 4 personen per tafeltje en geen alcohol na 8 uur ’s avonds. Dat is alles. Hadden wij dat maar.
Het ziekteverloop in Zweden bewijst onomstotelijk dat een lockdown nooit nodig is geweest, ook niet in Nederland. We hadden ons met de Zweedse aanpak enorme economische schade, onnoemelijk veel menselijk leed en sociale onrust kunnen besparen. Uit bovenstaande, voor iedereen eenvoudig te controleren feiten, blijkt dat de heer Keulemans borrelpraat uitslaat. Zijn ‘berekening’ is gebaseerd op een theoretisch model dat niet toetsbaar is, met onjuiste aannames, zoals een constant blijvende sterfterisico  gedurende een epidemie (in werkelijkheid daalt die) en een krankzinnig hoog percentage geïnfecteerden. Voorts doet hij net alsof er alleen een keuze is tussen ‘niets doen’ en een volledige lockdown. Het Zweedse model leert dat er vele middelwegen te bewandelen zijn die effectief de infectiekans verminderen.

Dr. Eef Arnolds, Beilen

—————————————————————————-

Reactie van de Volkskrant:

Geachte lezer,

Hartelijk dank voor uw bijdrage, die wij met belangstelling hebben gelezen. Helaas kunnen wij uw brief niet publiceren. We ontvangen dagelijks vele tientallen brieven. De redactie is daar zeer verheugd over., maar de ruimte om brieven te publiceren is beperkt. Wij vragen hiervoor uw begrip en hopen u een volgende keer te mogen verwelkomen in de rubriek Geachte Redactie van de Volkskrant.

Met vriendelijke groet,

Redactie Opinie en Debat

brieven@volkskrant.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: