26 november 2020. Eenzijdigheid van coronanieuws in de Volkskrant

Mijn reactie op het mailbericht van Tony Mudde, hoofd wetenschap van de Volkskrant, van 23 november 2020 (zie mijn bericht van 20 november 2021)

2020-11-20, duif met brief

Beste Tonie,

Hartelijk dank voor je persoonlijke, inhoudelijke reactie.  Dat was een aangename verrassing. Ook dank voor de verwijzing naar een aantal Volkskrantartikelen,  waarvan ik me het grootste deel herinnerde.
Ik maak van de gelegenheid gebruik om wat dieper in te gaan op mijn veranderde houding ten opzichte van deze krant. Wellicht nuttig voor de redactie, want ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben die dit ervaart. Zoals ik eerder schreef ben ik al meer dan 40 jaar op de Volkskrant geabonneerd, een blijk van trouw en waardering voor de kwaliteit van de berichtgeving: naar mijn smaak doorgaans relatief objectief, genuanceerd kritisch en goed onderbouwd. Soms mooie staaltjes onderzoekjournalistiek. Sommige artikelen die u mij zond, behoren daartoe. Ze zijn echter niet van recente datum. Ik ervaar sinds het begin van de corona uitbraak een radicale ommezwaai. Ik ervaar de berichtgeving in de Volkskrant sindsdien in toenemende mate als onevenwichtig en partijdig. Van onderzoekjournalistiek in de coronakwestie is mijns inziens geen sprake. Ik vind alleen maar regelrechte, kritiekloze propaganda voor het overheidsbeleid en de onderbouwing daarvan (ingezonden stukken en columnisten daargelaten).
Ik kan een klein boek schrijven over tekortkomingen die ik in uw berichtgeving ervaar. Dat is voor mij (en ongetwijfeld ook voor u) een te grote opgave. Ik volsta met een paar punten:

1.Betrouwbaarheid pcr-test.
Als bioloog weet ik iets van moleculaire technieken en ik verbaas me over de kritiekloosheid waarmee de Volkskrant (en andere media) de diagnostiek benaderen, terwijl herhaaldelijk  gerenommeerde wetenschappers hun twijfels over de validiteit van het testprotocol  hebben geuit. Niet alleen ‘Viruswaanzin’. Ik verwijs u, onder vele andere, naar een bericht over de zgn. pcr-test dat ik vandaag onder ogen kreeg. http://www.janbhommel.com/post/verklaring-pieter-borger-over-de-publicatie-van-victor-corman—christian-drosten. Het maakt op mij een goed onderbouwde indruk, al ben ik er zelf natuurlijk niet bij geweest. Is dit in uw ogen alleen maar nepnieuws? Mogelijk, maar het vraagt mijns inziens serieuze aandacht van de wetenschapsredactie om de diagnostiek kritisch te bekijken omdat op deze test het hele bouwwerk van maatregelen is gebaseerd. Dat is in de Volkskrant nooit gebeurd. Of is het handig voor de redactie om naast een mond-neusmasker oogkleppen op te doen? Het zo zorgvuldig opgebouwde bouwwerk van bangmakerij en maatregelen stort namelijk in als de test niet deugt.

2.Coronanieuws verdringt ander nieuws.
Ik vind de berichtgeving in zijn algemeenheid onevenwichtig omdat corona m.i. veel te veel aandacht krijgt in verhouding tot ander nationaal en internationaal nieuws, terwijl de wereld gewoon doordraait. Andere belangrijke zaken krijgen onvoldoende aandacht.

3.Coronazorg verdient geen voorrang.
Het is ridicuul om, zoals alom wordt gedaan, in de krant  onderscheid te maken tussen ‘coronazorg’ en ‘reguliere zorg’. Corona is gewoon een ziekte en behoort ook tot de reguliere zorg.

4.Berichtgeving over corona onnodig verontrustend
De overdreven aandacht voor corona werkt alarmistisch en maakt veel mensen bang, zoals ik in mijn omgeving merk. Alsof de wereld op het punt staat te vergaan. Het veroorzaakt bij mij  toenemende irritatie, want de ernstige en dodelijke gevallen zijn te overzien. (let wel het gaat tot op heden om 500.000 gevallen= 2,8% van de bevolking en om 9000 doden (= 0,05%). Zie ook de nuchtere column in uw eigen krant van Danka Stuijver ‘Het beddentekort is niet nieuw, de aandacht ervoor wel’.

5.Dagelijkse cijfers over alleen corona irritant.
Alleen al die dagelijkse coronacijfertjes. Uiterst irritant. Een keer in de week is meer dan genoeg. Waarom ter vergelijking ook  geen  getallen over het aantal gevallen en doden aan kanker, hartfalen, verkeer, alzheimer, en wereldwijd aan malaria, diarree en medicijngebruik? Om maar wat te noemen. De krant zou trouwens ook kunnen werken aan de-escalatie van de paniek door relativerende berichtgeving.

6.Berichtgeving over corona eenzijdig en onvolledig.
De berichtgeving is onevenwichtig omdat het overgrote deel van de berichtgeving door redactie en medewerkers kritiekloos en met enthousiasme  het overheidsbeleid verdedigt. Dat komt vooral tot uiting in de volledige omarming dit voorjaar van ‘het nieuwe normaal’ alsof de ‘intelligente’ (!) lockdown een vreugdevolle gebeurtenis betreft. Voor mij echt verbijsterend. Waar blijft in een serieuze krant een afweging van voors en tegens? Kritische geluiden worden mondjesmaat geplaatst op opiniepagina’s en vervolgens vaak ontkracht.

7.Berichtgeving over corona opportunistisch
De berichtgeving over corona ervaar ik ook als opportunistisch, bijvoorbeeld ten aanzien van Zweden. Eerst werd het Zweedse beleid van weinig beperkingen enigszins verwonderd en bewonderend besproken, maar toen het aantal besmettingen daar opliep was Zweden plotseling een ‘paria’ in Europa. Lekker puh, was de zelfvoldane trend van het artikel. Zie je wel Nederland het verstandig doet. Zie ook de column van Jaap van Kuijk in de krant van 16 augustus. En hoe staat het er nu voor?  Zweden nog steeds weinig maatregelen, horeca open, iets minder besmettingen en iets meer doden per 100.000 inwoners. Je zou dus kunnen concluderen: De maatregelen in Nederland zijn overbodig streng. Horen we daar wat van?

8.Krantenkoppen over corona populistisch en dramatisch.
De krantenkoppen over corona zijn tegenwoordig vaak van een populistisch Telegraafniveau, zoals onlangs de kop op de voorpagina: ‘Eindelijk een vaccin’, terwijl de krant steeds berichtte dat de ontwikkeling van een betrouwbaar vaccin met afdoende testen en goedkeuringsprocedure gewoonlijk jaren duurt. ‘Nu al een vaccin?‘ zou veel oprechter zijn. En ook verstandiger, want iemand die het nieuws een beetje volgt, wordt direct wantrouwig over zo’n miraculeuze salto.
Vervolgens dan een groot artikel plaatsen met de kop: ‘Hoe weet je of een vaccin wel veilig is?‘ Tja de Volkskrant zegt dat het veilig is. Dus is het ‘waar’? Terwijl dezelfde krant eerst vernietigende artikelen over corruptie en  misstanden in  de farmacie schrijft? Heel vreemd en in mijn beleving ronduit verdacht. Alsof de redactie is omgekocht. Vertrouwen in waarheid in mijn krant bestaat voor mij niet meer. Dat heeft ze door deze tegenstrijdigheden zelf om zeep geholpen Daar hoef je echt geen complotgekkie voor te zijn.

9.Weinig aandacht voor negatieve effecten van coronamaatregelen.
Ook bij aanvaarding van alle ‘mainstream’ berichten over het aantal en de ernst van de besmettingen zijn de getroffen maatregelen draconisch: desastreus voor essentiële takken van de economie en cultuur en  daarnaast een grote inbreuk op de persoonlijke vrijheid en vooral op het levensplezier van miljoenen Nederlanders. Dat is pas echt verontrustend, deze maatschappelijke zelfkastijding die gelaten door de grote meerderheid wordt geaccepteerd. Veel ingrijpender dan het coronavaccin zelf. Aan deze enorme ‘neven’effecten besteed de Volkskrant onevenredig weinig aandacht.

10.Het enige coronalichtpuntje: een paar coloumnisten.
Leest u wel eens de columns in uw eigen krant? Behalve de genoemde columns van Danka Stuijver en Jaap van Kujik zijn  er bijvoorbeeld de column van Silvia Witteman ‘GGD’ die op humoristische wijze de absurditeit van het testbeleid aardig weergeeft en zijn er de columns van Aaf Brandt Corstius ‘Ademen’ en Glühwein’ die op subtiele wijze de invloed van de maatregelen op het levensgeluk belichten. Daar moet ik nu het als lezer  van hebben, van columnisten. Niet van de redactie.

Met vriendelijke groeten, Eef Arnolds

2020-11-26, S. Witteman, column GGD Volkskrant

—————————————————————————-

27 november 2020. Reactie van de Volkskrant door het hoofd wetenschap Tonie Mudde op bovenstaand mailbericht van 26-11-2020

 Dag Eef,

Hartelijk dank weer voor je mail. Van begin tot einde gelezen. Zou er graag nog langer over met je van gedachten wisselen, maar het probleem is dat als ik dat bij alle lezerspost zou doen – zeker in deze tijd met veel vragen over corona – ik mezelf in tienen zou moeten hakken. En dan moet er ook nog gewoon een krant en een site gemaakt worden.

Maar dank voor het delen van je kritiek, dat houdt mij scherp.

Vriendelijke groet,

Tonie Mudde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: