17 oktober 2021. Corona is allang voorbij!

Sprekende cijfers, zwijgende politici en media.

2021-10-16, corona en de dood

Na een korte adempauze in de alarmerende berichten van het coronafront is het deze week weer raak. De Volkskrant bijvoorbeeld pakt uit met een artikel over twee pagina’s door Maarten Keulemans met als kop: ‘Is dit het begin van golf nummer vier?
Aanleiding is de toename van het aantal ‘besmettingen’ (in feite positieve pcr-testen)  in één week met 51%. Zoals te verwachten was, krijgen de ongevaccineerden weer eens de zwarte piet toegespeeld: ‘De grootste onzekerheid, legt RIVM-hoofdepidemoloog Susan van den Hof uit, zit hem bij de vaccinweigeraars. Die zitten soms verspreid, soms in kluitjes bij elkaar, wat het voorspellen ‘supermoeilijk’ maakt’. Op een volgende pagina volgen de welbekende grafiekjes en kaartjes die dagelijks het corona-onheil in beeld brengen om het daarmee stevig  tussen onze oren te verankeren. De kopjes boven de plaatjes zijn uiteraard alarmerend: ‘Groeitempo najaarsgolf even hoog als vorig jaar’, ‘In vier regio’s verdubbeling van het aantal meldingen’, ‘In Nederland (en Monaca) lopen de meldingen binnen Europa het snelst op’.
(https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-coronabesmettingen-lopen-weer-op-is-dit-het-begin-van-golf-nummer-vier~b3fd2608/).

Nu komt een hete coronaherfst niet helemaal uit de lucht vallen. Ons aller minister van volksgezondheid, Hugo De Jonge, waarschuwde op 13 augustus al voor  het gevaar dat de legioenen ongevaccineerden  deze herfst alsnog allemaal besmet worden met corona en zo voor overbelasting van de zorg gaan zorgen. Het was een belangrijk argument voor het invoeren van de coronapas, het opleggen van beperkingen aan ongevaccineerden en het opvoeren van de vaccinatoiedruk. De Jonge zei het zo:
Als we naar het najaar kijken, dan zien we een aantal risico’s en het OMT wijst ons daar ook op, en zien we een aantal onzekerheden. Veruit de meeste mensen kozen voor vaccinatie. Maar er is een groep van naar schatting zo’n 1.8 miljoen mensen die nog geen immuniteit heeft opgebouwd: niet door vaccinatie, maar ook niet doordat ze de infectie hebben door gemaakt. De kans is volgens het Outbreak Management Team levensgroot dat zij, als ze zich niet laten vaccineren, alsnog corona oplopen. En het OMT berekent dat van die 1.8 miljoen mensen er nog duizenden zo ziek kunnen worden dat zij naar het ziekenhuis moeten. En als we al die ziekenhuisopnames in een hele korte tijd zouden moeten verstouwen, ja, dan kan de zorg dat simpelweg niet aan. We hebben er dus voor te zorgen dat we alles op alles zetten om zoveel mogelijk van deze mensen alsnog te overtuigen van de noodzaak van vaccinatie.
(https://www.rijksoverheid.nl/documenten/mediateksten/2021/08/13/letterlijke-tekst-persconferentie-minister-president-rutte-en-minister-de-jonge-13-augustus-2021).

Ik vroeg me af hoe De Jonge komt aan het getal van 1,8 miljoen mensen die nog geen immuniteit zouden hebben opgebouwd. Er zijn daarvoor gegevens in een  officiële databank voorhanden, in dit geval niet bij het RIVM, maar bij Sanquin, de non-profit organisatie die de bloedvoorziening in Nederland verzorgt met behulp van bloeddonoren. In opdracht van het ministerie van VWS en het RIVM heeft Sanquin wekelijks de aanwezigheid van antistoffen tegen het coronavirus in het bloed bepaalde van 2000 donors, een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking. Daarbij kon een onderscheid worden gemaakt tussen antistoffen aanwezig door vaccinatie en antistoffen als gevolg van het doormaken van een natuurlijke infectie.
Over de resultaten van dit onderzoek (de zogenaamde VAP studie) vond ik op de website van Sanquin een interessant artikel van 31 augustus 2021. Ik citeer hieruit een deel van de tekst en twee grafieken:

Antistoffen bij 95% van donors

Sanquin Research sluit het onderzoek naar antistoffen tegen corona onder donors af. Inmiddels heeft 95,1% van de bloeddonors antistoffen tegen het coronavirus.
Het overgrote deel van die antistoffen werd door vaccinatie verkregen. Alle leeftijdsgroepen vertonen inmiddels een plateau waarbij meer dan 90% antistoffen heeft.
De vaccinatiestrategie is duidelijk terug te zien in de stijging van de antistoffen bij steeds jongere donors. Van half april tot half juli steeg het aantal donors met antistoffen elke week spectaculair, met gemiddeld 5% per week. Vanaf half juni stegen ook het aantal donors onder de 30 jaar snel. Eind augustus heeft ruim 95% van de donors van Sanquin antistoffen en is duidelijk te zien dat een plateau wordt bereikt ……

De paar procent donors zonder corona-antistoffen betreft mensen die zich niet hebben laten vaccineren, en ook geen infectie hebben gehad. Bij een heel klein deel kunnen de antistoffen zijn weggezakt.

2021-10-16, Sanquin, grafiek antistoffen corona

2021-10-16, Sanquin, grafiek antistoffen corona per leeftijdsgroep

Fantastisch nieuws!
Uit de cijfers van Sanquin blijkt dus dat eind augustus al  95% van de Nederlandse bevolking (kinderen uitgezonderd) immuniteit bezat voor een volgende coronabesmetting, hetzij door vaccinatie, hetzij door antistoffen als gevolg van het doormaken van een besmetting. Zelfs van de jongste groep (18-30 jaar) was 93% reeds beschermd! Dat is bijzonder goed nieuws. Dit percentage ligt ver boven alle schattingen van het aandeel van de bevolking met antistoffen dat nodig is voor het bereiken van groepsimmuniteit. Dat is het niveau van immuniteit waarboven de verspreidingsmogelijkheden van een virus zo beperkt zijn dat een epidemie vanzelf uitdooft. Ik citeer een bericht op RTL-nieuws: ‘Hoeveel mensen moeten immuun zijn om groepsimmuniteit te bereiken? De exacte drempel voor deze ‘kudde-immuniteit’ is voor het coronavirus nog onbekend. Recente schattingen lopen uiteen van 70 procent tot 90 procent, zo schrijft de New York Times deze week. De krant publiceerde enkele grafieken met verschillende scenario’s wanneer dat punt bereikt is. Vorig jaar werd, onder andere door RIVM-baas Jaap Van Dissel, een percentage genoemd van 50 tot 60 procent dat nodig is om groepsimmuniteit te bereiken
(https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5216380/wanneer-bereiken-we-groepsimmuniteit).

Hoe zit het nu op grond van de hierboven gemelde cijfers met de 1,8 miljoen mensen zonder afweerstoffen volgens De Jonge? Nederland heeft 15.335.000 bewoners van 12 jaar en ouder. Daarvan had volgens Sanquin begin augustus 4,9% geen antistoffen tegen corona in het bloed. Dat zijn 751.000 mensen. Slechts 42% van het aantal dat De Jonge op de persconferentie noemt. De Jonge liegt dus. Niet voor het eerst. Overigens, ook bij de 1,8 miljoen van De Jonge zou er al sprake zijn van groepsimmuniteit en dus reden tot juichen.
Sinds de rapportage van Sanquin in augustus is het percentage Nederlanders met antistoffen alleen nog maar toegenomen door de voortgezette vaccinatiecampagne en nieuwe besmettingen. Het bedraagt nu wellicht al 97%. Een nieuwe forse corona uitbraak is daarmee volgens alle wetenschappelijke inzichten uitgesloten. Er zullen zich alleen nog incidentele gevallen voordoen.
Sanquin concludeert dan ook optimistisch: ‘Met de huidige, hoge, vaccinatiegraad vervalt de noodzaak om de aanwezigheid van antistoffen wekelijks te meten. Sanquin Research en het ministerie van VWS zijn daarom overeengekomen voor nu de VAP studie te beëindigen’.

Op grond van de resultaten van Sanquin komen bij mij vier vragen bovendrijven:
1. Waarom zijn de resultaten van het onderzoek door Sanquin niet breed gepresenteerd in de tv-journaals en de dagbladen?
2. Waren de verantwoordelijke bewindslieden en onze volksvertegenwoordigers op de hoogte van de resultaten van deze studie?
3. Zijn de invoering van de coronapas en beperkende maatregelen voor niet-gevaccineerden te rechtvaardigen op grond van deze studie?
4. Hoe is het mogelijk dat het aantal coronameldingen toch weer toeneemt, ondanks de al lang bereikte groepsimmuniteit?

Meer dan voldoende stof voor een volgende column.
P.S. Ik wil je aanmoedigen om de hierboven vermelde informatie te delen met anderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: