23 januari 2022. Te gast bij de BPOC

2022-01-23, Pieter en Jade Kuit-2

 Pieter Kuit en zijn dochter Jade Kuit, oprichters van de BPOC

In mijn vorige column van 8 januari meldde ik dat Christine Dun en ik een open brief hebben gestuurd over het coronabeleid aan alle leden van Eerste en Tweede kamer, met afschriften aan veel media en relevante instanties. Ons initiatief heeft heel wat positieve reacties losgemaakt, onder meer van zeven Kamerleden van zes fracties. Wij hopen dat dit ook in de praktijk zal leiden tot een kritischer opstelling van het parlement ten opzichte van het in principe onveranderde regeringsbeleid, dat steeds irrationeler is geworden naarmate de tijd verstrijkt en de omstandigheden veranderen. De link naar de brief is:
https://coronacolumns.files.wordpress.com/2022/01/2022-01-10-brief-eerste-en-tweede-kamer-pdf.pdf.

Een van de gevolgen van onze brief is ook dat we werden uitgenodigd om een getuigenverklaring af te leggen voor de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020 (BPOC 2020), een initiatief van Pter Kuit en zijn dochter Jade Kuit. Voor wie dit particuliere initiatief nog niet kent een korte introductie in hun eigen woorden:

Stichting Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020
Wie zijn wij?

De Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020 (BPOC 2020) is opgezet door Pieter Kuit en zijn dochter Jade Kuit uit bezorgdheid over het beleid van de regering t.a.v. Covid-19. Na herhaaldelijke weigeringen van de Tweede Kamer op het verzoek van Pieter Kuit en Jade Kuit om een parlementair onderzoek in te stellen, hebben zij de BPOC 2020 opgericht.
De commissie onderzoekt de proportionaliteit van het beleid en de maatregelen t.a.v. Covid-19 en onderzoekt tevens of de overheid zich aan de wet houdt.
De commissie doet daartoe middels het horen van getuigen onderzoek naar deze door de overheid getroffen maatregelen in het kader van Covid-19.
De commissie hoort hiertoe deskundigen zoals artsen, wetenschappers, juristen en hoogleraren, waarbij de volgende vraag centraal staat:
“Waarom zijn sinds 15 maart 2020 vanwege Covid-19 beperkende maatregelen in ons land opgelegd, zijn deze maatregelen effectief en staat de opgelegde maatregelen in verhouding tot de ziekte die veroorzaakt wordt door het SARS-CoV-2 virus?”


De verhoren zijn openbaar, worden gefilmd en gestreamd. Van de verhoren wordt een schriftelijk verslag gemaakt. Naar aanleiding van de verhoren worden tussenrapporten en uiteindelijk een eindrapport met bevindingen en conclusies opgesteld dat wordt aangeboden aan de Tweede Kamer en alle relevante maatschappelijke instanties zoals Jeugdzorg, vakbonden en de Nationale Ombudsman.

De hier geciteerde introductie komt uit de Tweede Tussenrapportage van de BPOC die in januari 2022 is verschenen, waarin 61 verklaringen van getuigen zijn weergegeven. Dit rapport kan op hun website gratis worden gedownload of als gedrukt exemplaar worden besteld (kosten 15 €): https://bpoc2020.nl/.

Christine en ik zijn gisteren naar het kantoor van de BPOC te Leiden afgereisd om daar onze verklaring af te leggen, in feite een mondelinge samenvatting van en toelichting op onze open brief aan de Eerste en Tweede Kamer van 7 januari j.l. Het interview met Pieter en Jade Kuit vond plaats in een heel prettige en ontspannen sfeer. Ook deze zitting van de BCOP van ruim 1,5 uur is rechtstreeks uitgezonden en integraal op video vastgelegd. De livestream is door 45.000 mensen gezien en de video is daarna ook al een paar duizend keer bekeken. We vinden het fantastisch dat via de BCOP de inhoud van onze brief bij een veel groter publiek onder de aandacht is gekomen.
De link naar de video is: https://www.youtube.com/watch?v=CydFvLlZ_F8.

Zoals gewoonlijk roep ik jullie op om hem naar hartenlust te delen.

2022-01-23, Eef en Christine bij BPOC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: