20 september 2021. Pas op je woorden en je appjes!

 

2021-09-17, een volk

Onlangs kreeg ik een bericht van een trouwe volger van deze blog die regelmatig per mail reageerde op mijn coronacolumns. Een bericht dat bij mij insloeg als een bom:

‘De e-mail die ik je pas zond met de mededeling dat ik geen reactie meer stuur op je C columns, was eigenlijk een emotionele ontlading op een ontdekking die mijn vrouw pas deed. Wij corresponderen met heel veel mensen in binnen- en buitenland. Vooral de contacten met vrienden en kennissen die wij in de loop van de jaren hebben opgebouwd in het buitenland zijn ons lief. Het bijzondere van deze contacten, in Zwitserland, Engeland, Spanje en Zweden, is dat we nu pas ontdekken hoe eensgezind deze mensen zijn met ons. Je zou bijna kunnen zeggen: soort zoekt soort.
In deze tijd is het onvermijdelijk dat er vaak over C wordt geschreven in onze e-mails en Whatsapps. Vooral onze Spaanse vrienden kunnen emotioneel reageren op de toestand in Spanje. Een zeer goede vriend is zijn hele bedrijf kwijt geraakt. Wij kennen hem als een altijd vrolijke man die de hele dag bezig is om langs de gehele Costa del Sol de restaurants van koffieproducten, koffiemachines en dergelijk te voorzien. Hij stuurde ons regelmatig appjes. Mijn vrouw ontdekte een paar dagen geleden opeens dat delen van de tekst van zijn apps zijn gewist en vervangen voor een wit vlak met de tekst, “voor de juiste informatie over C, bezoek de site van het RIVM”.
Ook blijkt dat apps met daarbij foto’s die betrekking hebben op C geheel worden verwijderd. Dit was een signaal om verder onderzoek te doen. En nu ontdekten we nog meer van dit soort censuur. Je snapt denk ik wel onze reactie.’

 De zogenaamde wappies hebben vanaf het begin gewaarschuwd dat de coronacrisis een opmaat is voor de vestiging van een technocratisch, totalitair regime dat volledige controle nastreeft over de hele wereldbevolking door inzet van ‘big brother’ technologie. Ze werden, en worden, door vrijwel iedereen uitgelachen. Maffe figuren met hun complottheorieën! Ik  dacht zelf ook dat het niet zo’n vaart zou lopen. Nu blijkt dat de digitale controle van burgers, van jou en mij, al volop gaande is.
Het is al langer bekend dat op social media als facebook censuur wordt uitgeoefend op berichten en presentaties over corona die niet in overeenstemming zijn met de officiële geloofsleer. Sommige vooraanstaande wetenschappers zijn daardoor hun accounts op facebook en Linkedin, en zelfs hun baan, kwijt geraakt. Dat is buitengewoon kwalijk, maar face book, twitter en dergelijke zijn openbare domeinen die voor iedereen toegankelijk zijn. Het censureren van privé correspondentie tussen twee mensen is van een heel andere orde. Het is toch nauwelijks te geloven dat appjes van gewone burgers met vrienden en bekenden in opdracht van een of andere persoon of instantie worden geanalyseerd, gecensureerd en verwijderd. Het is een praktijk die we ons alleen kunnen voorstellen van totalitaire regimes in verre landen als China en Noord-Korea. Niet hier in onze, tot voor kort moderne, open samenleving. Maar het gebeurt.
Hoe intimiderend zulke ingrepen zijn, blijkt uit de mij gezonden mail. Het is tekenend dat de afzender niet meer durft te spreken over ‘corona’, maar dit virus aanduidt als ‘C’. Het is absurd dat ik de naam van mijn volger uit veiligheidsoverwegingen niet durf te noemen. De grondwettelijke vrijheid van meningsuiting, het briefgeheim, de vertrouwelijkheid van internetverkeer, de privacy wetgeving. Het zijn opeens allemaal dode letters. Onze burgerrechten en universele mensenrechten, die zo goed leken geborgd in een beschaafde samenleving, zijn verdwenen als sneeuw voor de zon. De technologische dictatuur die voorschrijft wat ieder van ons moeten denken en hoe wij moeten handelen, is al een feit.
Dat zien we in het hierboven beschreven voorval. De coronapas is een ander bewijs. Het is geen medische gezondheidsverklaring, want ook gevaccineerden kunnen besmettelijk zijn. Het is een bewijs van goed gedrag, van gehoorzaamheid aan de overheid, verkregen via chantage door die overheid met als beloning bepaalde voordelen voor houders van een pas met een groen kruisje. Voordelen die tot voor kort vanzelfsprekende vrijheden waren voor iedereen. Het is een opmaat voor steeds sterkere vrijheidsbeperkingen. Het is tevens een middel om bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten.
Word wakker als je het nog niet bent. Binnen enkele jaren is de hele bevolking tot slaaf gemaakt van een wereldomvattend technocratisch bewind en is iedereen al zijn vrijheid kwijt. Dan is het te laat. Weiger de coronapas in ons aller belang.  

Ik laat mijn anonieme volger nogmaals aan het woord over een wandeling die hij na deze gebeurtenis maakte:

‘Als laatste nog iets emotioneels wat wij beleefd hebben tijdens onze jaarlijkse wandeling van West-Drenthe naar Giethoorn. Op het Doldersummerveld pauzeren we altijd bij het oorlogsmonument. Ook dit keer hebben we even op het bankje gezeten naast de plaquette. Toen we daar zaten, voelden we opeens verbondenheid met de zes mannen die daar in de oorlogsjaren zijn geëxecuteerd. Jonge mannen die niemand kwaad deden, voor hun gezinnetje wilde zorgen, die vrijheid wilden, een eigen mening en eigen gedachten hadden. Zij werden door hun eigen landgenoten verraden en geëxecuteerd door Duitse mannen die vonden dat het goed was wat ze deden. Het goede voor de goede zaak.
Ik weet dat de vergelijking met de huidige tijd discutabel is, maar er zijn overeenkomsten met wat er nu gebeurt. Wij krijgen nu uit eenzelfde soort overtuiging een spuit in onze arm en worden gedwongen om iets te doen wat we niet willen. Er zijn nu ook mensen die vinden dat het goed is wat ze doen. Het goede voor een goede zaak.’

2021-09-17, oorlogsmonument Doldersum

De coronahaan heeft allang drie keer gekraaid. Weinig mensen hebben dat gehoord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: